Home > Caravan Onderdelen > Watervoorziening Caravan

Watervoorziening Caravan

foto watervoorziening caravan waterrolVoor watervoorziening in de Caravan wordt meestal gebruik gemaakt van een een kunststof jerrycan. De meeste jerrycans zijn geschikt voor 10 liter of 15 liter water. Doorgaans staat deze in de disselkast. Sommige caravans zijn voorzien van een waterrol met een inhoud van 29 of 40 liter. De waterrol wordt over het algemeen buiten neergezet.Schoonmaken Watervoorziening Caravan

De watervoorziening moet zo donker mogelijk worden opgesteld. In het licht gedijen namelijk algen en dat geeft een groene aanslag in de tank. Om algengroei tegen te gaan is een ondoorzichtige tank eigenlijk het beste, maar dat heeft als nadeel dat je niet kunt zien hoeveel water er nog in zit. Ook kun je dan niet zien of de watertank aan een schoonmaakbeurt toe is.

Naast algvorming ontstaat er in de watertank en waterleidingen ook na verloop van tijd vaak slijmvorming door bacteriën. Om dit te te voorkomen moet je de watervoorziening minimaal 1-2x per jaar schoonmaken met soda (let op: Soda tast aluminium aan). Daarna grondig spoelen en ontsmetten met water met een scheutje bleekmiddel. Op 10 liter water is 10 cl bleekmiddel al voldoende.

Draai daarna de waterkranen open zodat ook de leidingen vollopen en worden ontsmet. De inwerktijd is een dag. Je kunt dus een dag geen water tappen. Na een dag moet je tank, leidingen en kranen goed spoelen. Je kunt eventueel ook Steradent of Kukident tabletten gebruiken. Dit zijn echter geen ontsmettingsmiddelen, maar allen reinigingsmiddelen.

Je kunt ook speciale reinigingsmiddelen kopen op basis van enzymen, bij de drogist of kampeerspeciaalzaak. Blaas na het schoonmaken en schoonspoelen de leidingen zo goed mogelijk leeg met de kranen open. Een handig hulpmiddeltje is een luchtbeddenpomp. Laat na het schoonmaken de tank goed drogen. De leidingen zijn nooit helemaal droog als de caravan op stal gaat, waardoor enige vervuiling achter kan blijven. De waterleiding in de caravan wordt vaak warm en dat vinden bacteriën heerlijk. Maak de tank en leidingen en doucheslang dus altijd schoon voor vertrek om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen. Gasboilers moet je dan ook niet lager dan op 70 graden Celsius te zetten.

Drinkwater Watervoorziening verversen

Drinkwater is onderhevig aan bederf. Daarom is het nodig het water in de tank tenminste elke 3 à 4 dagen te verversen. Maar beter is het om zo vers mogelijk water te gebruiken en dus om het water elke dag te verversen. Ook het waterfilter dat onder het aanrecht zit, moet je regelmatig schoonmaken en ben je op vakantie in warme(re) landen dan het het waterfilter beter verwijderen, want het is dan met name een bron van bacteriën.

© Caravanwijzer.info – Caravans | Watervoorziening Caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]