Home > Kiezen & Kopen > Tweedehands Caravan

Tweedehands Caravan

foto tweedehands caravanOok van een tweedehands caravan kun je vele jaren plezier hebben. Bij de aanschaf van een tweedehands caravan is het naast belangrijk te weten wat u wilt en wat u wilt uitgeven. Daarbij rijst ook de vraag of u een caravan wilt kopen bij een caravandealer of via een particulier. Als u een caravan koopt bij een gerenommeerde dealer kunt u rekenen op garantie en over het algemeen een goede service na aankoop. Bij een particulier bent u in principe goedkoper uit, maar heeft u geen garantie mochten er gebreken aan het licht komen. Koopt u de caravan van een particulier, zorg dan voor een vorm van bescherming, bijvoorbeeld een ontvangstbewijs waarin de conditie van de caravan nauwkeurig beschreven staat.
Tweedehands Caravan kopen

Gaat u voor de eerste keer een caravan kopen, neem dan iemand mee die kennis van zaken heeft of probeer voor de definitieve aanschaf een afspraak voor een aankoopinspectie bij een caravanexpert te regelen.

Checklist tweedehands Caravan kopen

Daarnaast is het ook zeer van belang dat u een aantal zaken goed controleert voordat u tot aanschaf overgaat.
Controleer altijd minimaal de volgende zaken voordat u een tweedehands caravan koopt:

Chassisplaat Tweedehands Caravan

 
Het nummer van de chassisplaat. Kijk of deze niet beschadigd is of dat er mee geknoeid is. U kunt het chassisnummer laten controleren bij een speciale brancheorganisatie. Ook kunt u bij een gespecialiseerd bedrijf laten nagaan of er nog financiële verplichtingen zitten op de caravan. U kunt het nummer op het metalen chassisplaatje controleren. U vindt op het chassisplaatje onder meer hoe oud de caravan is. Controleer bij de producent of die informatie ook klopt. Mocht er geknoeid zijn met dat nummer, dan kan de caravan gestolen zijn. Het chassisplaatje is meestal te vinden vastgeschroefd vlakbij bij de deur van de caravan of het plaatje zit in het chassis gefreesd.

Vochtproblemen Tweedehands Caravan

Vochtproblemen zijn vaak een teken dat de afdekking aan de buitenkant van de caravan is losgeraakt. Daardoor kan er regenwater naar binnen komen. Wordt dit niet opgelost dan zorgt het vocht dat de houtenconstructie van de caravan gaat wegrotten met alle ellende tot gevolg. Een belangrijk signaal van grote vochtproblemen is een muffe, zoete geur die in de caravan hangt. Controleer altijd goed de hoeken binnen in de bovenkastjes, controleer op vocht onder de bedden. Controleer ook of er verkleuring van het hout of de wandbedekking is.

Interieur Tweedehands Caravan

Controleer of de bekleding stevig en schoon is. Versleten bekleding kunt u eventueel opnieuw laten bekleden, maar dat vraagt uiteraard extra budget. Als er kleedjes aanwezig zijn op de meubels of vloer, tilt u deze vooral op om te kijken of er geen kale plekken of vieze vlekken onder verborgen liggen. Controleer of kastjes goed open- en dichtgaan en of de knoppen, handvatten en kranen allemaal goed bevestigd zijn.

Ramen Tweedehands Caravan

Let op op barsten in ramen en controleer de rubbers. De rubbers mogen niet uitgedroogd zijn.

Chassis Tweedehands Caravan

Het chassis moet schoon zijn. Controleer een stalen chassis op roest. Bij gegalvaniseerde chassis kunt u de roest met stevig poetsen verwijderen. Het aluminiumchassis kan niet roesten. Controleer ook eigenhandig de uitdraaisteunen. Als u uitdraaisteunen lastig naar beneden krijgt, kan dit erop wijzen dat de steunen gebruikt zijn om de caravan waterpas te zetten en/of dat het chassis verbogen is.

Koppeling Tweedehands Caravan

Controleer of de hendel boven op de koppeling gemakkelijk op en neer bewogen kan worden en controleer of de handrem-breek-kabel intact is. Controleer of de caravan wel op z’n plaats blijft als de handrem erop staat. Controleer verder of de elektrische contacten onbeschadigd en schimmelvrij zijn. Groene schimmel kan zorgen voor een slechte aansluiting tussen auto en caravan. Controleer ook de D-vormige grepen waarmee u de caravan met de hand kunt verplaatsen goed vastzitten. Is dat niet het geval dan kan dit duiden op vocht.

Banden Tweedehands Caravan

Controleer het profiel van de banden en controleer ook de binnenzijde van de banden.
Vraag aan de eigenaar of er diepe slijtplekken zijn. Als de caravan het trottoir of een flinke steen heeft geraakt tijdens het rijden, dan kan het chassis wat verbogen zijn. Kijk of er een reservewiel en een krik van het goede type aanwezig zijn. Zo niet, dan moet u deze zelf nog extra aanschaffen.

Schade aan Carrosserie Tweedehands Caravan

Controleer de caravan goed op deukjes en krassen. Krassen en deuken die de afdeklaag hebben doorboord kunnen zorgen voor het binnensijpelen van water. Daardoor kunnen er vochtproblemen ontstaan. Controleer ook of het mastiek in de naden niet korrelig en uitgedroogd is. Dit moet dan worden vervangen om lekkage en andere problemen te voorkomen of op te lossen.

Afvoersystemen en Apparatuur Caravan

Controleer onder de keukenunit en achter de bedden het waterafvoersysteem en kijk of er verkleuringen of vlekken te zien is. Verkleuring/Vlekken kunnen duiden op lekkage. Kijk of er sporen van lekkage of schimmel zijn in keuken, badkamer en het toilet.
Controleer ook of de koelkast goed sluit en vrij van schimmel is. Kijk of de branders op de kookplaat niet verroest zijn.
Als u de caravan niet bij een dealer koopt, moet u direct na aankoop naar een goedgekeurd servicestation voor het laten controleren van het gas- en elektrische systeem. Eventuele fouten worden dan veilig hersteld voordat u de tweedehands caravan in gebruik neemt. Zelf de gas- en elektrische systemen repareren raden wij af. Laat dit echt over aan de specialist.

Kentekenbewijs Tweedehands Caravan

Sinds 1 september 2002 is een kentekenbewijs voor caravans met een maximaal toelaatbaar gewicht van meer dan 750 kilogram wettelijke verplicht. U vindt het maximaal toelaatbare gewicht op het kentekenbewijs van de caravan. Koopt u de caravan niet bij een dealer, controleer dan of de verkoper het kentekenbewijs in bezit heeft.

 
 
© Caravanwijzer.info – Caravan | Tweedehands Caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]