Trekhaak

foto trekhaak caravanEr zijn in grote lijnen twee soorten trekhaken: vaste trekhaken en trekhaken met een afneembare kogel. De trekhaken met een afneembare kogel zijn in principe duurder. Een trekhaak met afneembare kogel voldoet aan dezelfde wettelijke eisen als een vaste trekhaak. Beide typen trekhaken worden volgens de wet ook als vast onderdeel van een auto beschouwd. Een stabilisatorkoppeling mag op beide soorten trekhaken worden gebruikt. U mag alleen geen stabilisatorkoppeling gebruiken op afschroefbare kogels. Deze werden in het verleden op de auto's van Saab en Volvo bevestigd. Tegenwoordig echter niet meer.
Soorten Trekhaken Caravan

Er zijn dus verschillende soorten trekhaken. Soms hangt de keuze voor het type trekhaak af van uw model auto. Bij een laag gemonteerde kentekenplaat achterop de auto kan het zijn dat er alleen een afneembare trekhaak gemonteerd kan worden. De trekhaak met afneembare kogel is duurder in prijs. Voor een caravan heeft u in elk geval een 13-polige aansluiting met constante stroomdraad van minimaal 2,5 mm2 nodig.

Trekhaak en belading Caravan

Een trekhaak wordt ontworpen met als uitgangspunt een auto met maximale belading. De hoogte van de trekhaak-kogel moet dan tussen 350 en 420 mm liggen. De hoogte van de trekhaak meet je van het wegdek tot het hart van de kogel. Als u twijfelt kunt u naar het montagebedrijf gaan met vouwwagen of caravan. Ze kunnen dan controleren of de trekhaak goed gemonteerd werd. Ook kan men kijken naar andere oorzaken zoals een verkeerde wiel-/bandenmaat. Ook kan men dan bekijken of eventueel het veersysteem moet worden aangepast.

De stand van de aangekoppelde caravan heeft nauwelijks invloed op de wegligging van de combinatie als de belading juist is. Bij oudere caravans kan de bodemvrijheid minder zijn geworden door slijtage van de vering eventueel in combinatie met wisseling van diagonaalbanden naar radiaal exemplaren (die zijn wat lager). In combinatie met een ‘hoge’ auto kan dat een schuine stand achterover veroorzaken. Voorover? De oorzaak zou kunnen liggen in (over)belading van de auto, of slappe vering (met alle bagage in de kofferbak), in combinatie met een hoge kogeldruk.

Speciale Trekhaken

Tegenwoordig worden de kogels van trekhaken vanwege het milieu niet meer verchroomd zoals vroeger, maar gelakt. Bij sommige merken worden de afneembare kogels “gepassiveerd”. Passiveren wil zeggen dat de oppervlakte behandeld wordt met zink. De gepassiveerde trekhaken kunt u herkennen aan het goudkleurige oppervlak. Voor een goede werking van een stabilisatorkoppeling kunt u het beste de laklaag van de kogel eerst even schuren.

 
 
© Caravanwijzer.info – Caravans | Trekhaak Caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]