Home > Onderhoud > Toilet Caravans en Campers

Toilet Caravans en Campers

De spoelwatertoiletten in caravans en campers zijn er in twee hoofdgroepen. De eerste is het vaste, ingebouwde toilet, het zogenaamde cassettetoilet. De tweede soort is het draagbare toilet oftewel de Porta Potti. Zowel het cassette toilet als het draagbare toilet werken met spoelwater en bestaan over het algemeen uit kunststof.
Cassette Toilet Caravan

Het cassette toilet is in verschillende modellen verkrijgbaar. Het cassette toilet kunt u ook achteraf laten inbouwen in uw caravan of camper. De inbouwmodellen voor caravans hebben een elektrisch spoelsysteem, soms met een afvaltank voorzien van wielen en een uittrekbare handgreep. U hoeft dan niet meer te sjouwen met een zware afvaltank. Bij het cassettetoilet kan de afvaltank worden verwijderd via een klein servicedeurtje in de zijwand van de caravan. Zo kunt u gemakkelijk de afvaltank naar een stortpunt voor chemisch afval vervoeren. Door de geïntegreerde schenktuit en een speciale ontluchtingsknop kan dit eenvoudig en spatvrij gedaan worden. Er is ook een inbouwtoilet dat er uit ziet als een gewoon toilet. Dit type toilet is erg in opkomst de laatste jaren. Deze toiletten worden met name gebruikt in campers waar de afvaltank onder de vloer is bevestigd. Het spoelwater voor deze inbouw toiletten wordt van de vaste watertank betrokken.

Porta Potti, draagbaar toilet Caravan

Het draagbare toilet, de Porta Potti, wordt vooral gebruikt in kleinere caravans en campers zonder eigen toiletruimte. Het draagbare toilet is leverbaar in verschillende uitvoeringen. De verschillen zitten in de capaciteit van de spoelwater- en afvaltank en in het uitrustingsniveau. Zo hebben de duurdere modellen een vergrendelbaar toiletdeksel en een elektrische pomp om het toilet door te spoelen. Bij een draagbaar toilet kan de afvaltank met een schuifhendel los gemaakt om te legen. De afvaltank is voorzien van schenktuit en ontluchtingsknop.

De meeste toiletten voor caravans en campers zijn tegenwoordig voorzien van een niveaumeter van de afvaltank. Een toilet moet gemiddeld elke 3 a 4 dagen worden geleegd. De luxere toiletmodellen hebben ook een niveaumeter die het niveau van het spoelwater aangeeft.

Additieven Chemisch Toilet

Om vieze luchtjes, afzetting en verstopping zoveel mogelijk tegen te gaan, worden additieven toegevoegd aan de afvaltank en aan de spoelwatertank. Deze additieven zijn te onderscheiden in vloeibare en droge producten. De additieven breken de in de afvaltank aanwezige fecaliën en bacteriën zoveel mogelijk af en gaan gasopbouw en afzetting op de binnenkant van de afvaltank tegen.

Naast toevoegingen voor de afvaltank zijn er ook additieven voor de spoelwatertank. Deze middelen verhinderen de groei van bacteriën, schimmels en algen in de leidingen en in het reservoir met spoelwater verhinderd. Het spoelwater blijft zo frisser en bij een spoelgang wordt een beschermende laag achtergelaten op de toiletpot. Ook kalkaanslag wordt voorkomen.

Onderhoud chemische Toilet

Het kunststof materiaal van de toiletpot is gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen. U kunt dus niet zomaar een willekeurig schoonmaakmiddel gebruiken. Wij adviseren u om een sopje van afwasmiddel te gebruiken. Eén of twee theelepeltjes afwasmiddel op een halve emmer water is voldoende. Ook de afvaltank kunt u prima met een sopje van afwasmiddel schoonmaken. Kalkresten in de afvaltank zijn het beste door zo'n 100 gram citroenzuur aan het sop van afwasmiddel toe te voegen. Citroenzuur is te koop bij de betere drogist. Zorg dat de bodem van de afvaltank bedekt is met citroenzuur sop. Kant de afvaltank na verloop van tijd zodat u alle kanten behandeld. Gasvorming kunt u voorkomen door de dop van de schenktuit los te draaien. Wel bij het kantelen van de afvaltank ook even de schenktuit weer naar boven draaien. Ook de afdichtring kan worden gereinigd met het sopje met citroenzuur. Wel moet u daarna de afdichtring inspuiten met siliconenspray. Insmeren met olijfolie kan ook (zeker géén andere olie gebruiken!)

 
 
© CaravanWijzer.info – Caravans | Toiletten in caravans en campers

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]