Home > Onderhoud > Elektra > Stroomvoorziening Caravan

Stroomvoorziening Caravan

foto stroom caravanDe Stroomvoorziening in een Caravan bestaat meestal uit twee gedeeltes. Een gedeelte met 230 volt voor gebruik op de camping waarmee het licht, de apparatuur en koelkast op kunnen werken. Het tweede gedeelte is een 12 volt gedeelte die dient als basisstroom voor onderweg. de waterpomp voor het keukenblok, het doorspoelen van het chemisch toilet en de koelkast (alleen tijdens het rijden op 12 volt!).
230 Volt in de Caravan

De nieuwere Caravans zijn uitgerust met een CEE invoerdoos die in de wand gemonteerd is. Hierop wordt het 230 volt elektriciteitsnet van de camping aangesloten. Na de invoerdoos splitst het systeem zich meestal in 2 richtingen: naar de 230 volt verbruikers en naar de 12 volt omvormer. Vanuit de invoerdoos is het 230 volt stroomcircuit meestal afgezekerd met een automatische zekering. Deze beschermt tegen kortsluiting en overbelasting van het net. Een aardlekschakelaar is meestal niet standaard ingebouwd bij caravans.

Een aardlekschakelaar beschermt tegen elektrocutie in het geval van een aardingsdefect. Wij adviseren dan ook altijd een aardlekschakelaar te laten installeren.

12 Volt in de Caravan

Het voordeel van het gebruik van 12 volt voorzieningen is dat deze weinig stroom verbruiken en dus ook onderweg te gebruiken zijn. Omvormers in hedendaagse caravans hebben meestal een voorrangsschakeling. De omvormer bepaalt dan zelf of het de 12 volt of 230 volt gebruikt als stroomvoorziening. Idealiter zijn de continu draad van de autostekker en de 230 volt ingang allebei aangesloten op de omvormer.

Onderweg, achter de auto krijgt de caravan dan stroom (12 volt) via de autostekker vanuit de autoaccu van de rijdende auto. De omvormer regelt dit automatisch. Gemakkelijk want je kunt dan onderweg ook gewoon het toilet en de verlichting gebruiken. De koelkast is niet aangesloten op de omvormer. Die moet u handmatig aansluiten op 12 volt onderweg.

Schakel de koelkast van een caravan altijd uit als u onderweg stopt. Meestal heeft een caravan een absorptiekoelkast geïnstalleerd. Die vreet stroom op 12 volt. Bij een lange tussenstop kan het zeker gebeuren dat de accu van uw auto leeg getrokken of zelfs beschadigd wordt.

Stroomvoorziening op de Camping

Als de CEE stekker op de camping in de invoerdoos wordt gestoken, schakelt de omvormer over van 230 volt naar 12 volt. Afhankelijk van de kracht van de omvormer kunnen hier de waterpomp, de verlichting en het toilet op worden aangesloten.

Caravanfabrikanten gebruiken meestal hun eigen type omvormer in hun caravans. Als deze kapot gaat of de capaciteit te klein wordt, is het vaak alleen mogelijk om een nieuwe omvormer via de merkdealer te bestellen. Dit is vaak erg prijzig. U kunt in dat geval beter een andere omvormer met een compleet nieuw systeem laten installeren, want dat is vaak goedkoper. Het klinkt misschien wat vreemd, maar is toch echt waar!

Capaciteit Omvormer

De benodigde capaciteit van de omvormer is eenvoudig te berekenen: tel het wattage van alle 12 volt gebruikers bij elkaar op en deel de som door 12 (=volt). Een voorbeeld: 4 lampjes van 10 watt en een waterpomp van 20 watt = 60 watt. 60 watt : 12 = 5 ampère. De omvormer moet in dit geval dus minimaal 5 ampere kunnen leveren.

Wilt u bijvoorbeeld meer verlichting, controleer dan eerst of de omvormer nog voldoende capaciteit over heeft. Is dat niet het geval, dan moet u een zwaarder model omvormer kopen.

 
 

© Caravanwijzer.info – Caravans | Stroomvoorziening Caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]