Home > Accessoires & Toebehoren > Koelkast Caravan

Koelkast Caravan

foto koelkast caravanEen Koelkast in de Caravan werkt volgens het zogenaamde absorptie principe. De absorptiekoelkast is een soort hybride, maar dan als koelkast. De Caravan Koelkast werkt namelijk op verschillende brandstoffen, zowel gas en elektriciteit (12 en 230 volt) en soms ook nog op het milieu onvriendelijke petroleum.  Naast de absorptiekoelkast heb je ook compressorkoelkast. Deze werkt meestal alleen op 230 volt en produceert altijd (storend) geluid. Bent u op zoek naar een andere koelkast voor de caravan, kies dan bij voorkeur de absorptiekoelkast.
Caravankoelkast en gas

Een Caravan Koelkast werkt in principe het beste op gas. Bij gebruik van elektriciteit kan door vervuilde contacten en stekkers de koelwerking van de koelkast verminderen. Door de stekkers en elektrische verbindingen goed te onderhouden, schoon en droog te houden voorkomt u corrosie en vermindert u de kans dat de werking vermindert.

Caravan Koelkast op Gas

In principe kan de koelkast in de caravan ook ‘s nachts gewoon op het gas blijven werken. Wel is het daarbij absolute voorwaarde dat de koelkast goed ingebouwd is en dat de koelkast goed onderhouden is. Er mag geen uitwisseling van gassen kunnen plaatsvinden tussen de achterzijde van de koelkast en het interieur van caravans. Ook niet via keukenkastjes.

Rijden met Caravan Koelkast op gas?

Ook het rijden met de caravan koelkast op gas is in principe geen probleem zolang u maar zeker weet dat de koelkast goed en veilig is aangesloten en niet lekt en idem voor de gasfles waarop de caravan koelkast is aangesloten. Wel moet u bij tankstations en op veerboten de gasvlam altijd uitzetten, omdat daar een verbod op open vuur geldt. Voordat u binnenrijdt bij een tankstation of schip moet u de gasvlam dan ook uitzetten. Het is in de praktijk dan ook gemakkelijker en praktischer als u de koelkast onderweg op 12 volt laat werken.

Lekgas Caravan Koelkast

Als je de caravan koelkast op gas ontsteekt, kan er lekgas vrij komen. Dit kan in principe geen kwaad. Als de gasvlam eenmaal brandt, verbrand dat gas gewoon. Als de vlam uit waait wordt de gastoevoer afgesloten door de thermische beveiliging.  Dat gebeurt na ongeveer 30 seconden. In de tussentijd kan er dus ook gas vrijkomen. Dat gelekte gas ontsnapt normaal gesproken via de ventilatieopening onder de koelkast in de vloer of via het onderste ventilatierooster van de caravan. Zorg er wel voor dat je de ventilatieroosters in de caravan nooit afdekt met bijvoorbeeld een dweil of doek! Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Koolmonoxide ontstaat bij slechte verbranding, bijvoorbeeld als er onvoldoende verse lucht naar de brander wordt gevoerd en er onvoldoende wordt geventileerd. Als alles goed is gemonteerd, kunnen er geen rookgassen in de caravan komen.

Temperatuur achter Caravan Koelkast

De ruimte aan de achterzijde van de caravan koelkast moet het hele jaar door hermetisch zijn afgescheiden van de rest van het interieur. Bij wintergebruik op 230 volt moeten de winterafdekkingen op de koelkastroosters worden geplaatst zodra de temperatuur lager dan 5 graden Celsius komt. In de zomer moet u de temperatuur achter de koelkast zo laag mogelijk houden. U kunt daarvoor de (moderne) koelkastroosters uit de inbouwramen halen en de voortent goed ventileren als de koelkastroosters daarop uitkomen. U kunt ook een ventilator plaatsen. Het verwijderen van het horregaas achter de koelkastroosters is ook een goede oplossing om de temperatuur achter de caravan koelkast laag te houden.

Onderhoud Koelkast Caravan

Om de koelkast goed te onderhouden kun je het interieur van de koelkast reinigen. De ruimte achter de caravan koelkast bereik je via de ventilatieopeningen. De ventilatieopeningen moeten daarvoor wel even worden verwijderd. Laat een vakman elke twee jaar de brander, de inspuiter en het kookvat  van de caravan koelkast controleren. Ook de drukregelaar van de koelkast en gasslang van de gasfles moeten in goede conditie zijn.

 
 

© Caravanwijzer.info – Caravans | Caravan Koelkast

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]