Home > Accessoires & Toebehoren > Fietsendragers

Fietsendragers

De fietsendragers voor montage aan de caravan of camper zijn er grofweg in 3 soorten:

  • Fietsendragers voor op de dissel van de caravan
  • Fietsendragers voor op de achterwand van de caravan
  • Fietsendragers voor in het interieur van de caravan

foto fietsendrager caravanDe fietsendragers op de dissel van de caravan of camper zijn op hun beurt weer onder te verdelen in twee soorten: Fietsendragers die, al dan niet kantelbaar, vast worden gemonteerd op de dissel van de caravan of camper en de tweede soort de afneembare fietsendragers, die met een hulpstuk op de dissel worden gemonteerd.
Fietsendrager op Dissel

De meeste fietsendragers voor vaste montage op de dissel zijn gemaakt van aluminium en kunststof. Ze zijn licht van gewicht (ca. 5 – 6 kg) en zijn uitermate geschikt als er standaard een hoge kogeldruk is. De fietsendragers zijn geschikt voor 2 fietsen en voorzien van een weg te kantelen middenstang zodat u wel gewoon bij de disselbak kunt.  Let er bij aanschaf op dat u kiest voor een type fietsendrager waar je niet eerst de fietsen moet verwijderen voordat de stang gekanteld kan worden.

Afneembare Fietsendrager voor Caravan

De afneembare modellen fietsendragers kunnen behalve op de caravans of campers ook op de trekhaak van de auto worden gemonteerd.  Zo kun je ook gemakkelijk met de auto en fietsen achterop uitstapjes maken. De afneembare fietsendragers zijn wel zwaarder in gewicht, circa 15 kg voor de fietsdrager en zo'n 10 kg voor het benodigde hulpstuk. Ook de prijs ligt een stuk hoger dan die van de vaste fietsendragers voor de caravan / camper.

Wel moet er natuurlijk voldoende ruimte op de dissel aanwezig zijn voor fietsendragers en fietsen zodat er ook voldoende ruimte is als de achterzijde van de auto bij een bocht naar binnen draait. De bumper mag de drager of de fiets niet raken om beschadigingen te voorkomen.

Fietsendragers voor op de achterwand

Fietsendragers voor op de achterwand van de caravan en camper zijn gemaakt van aluminium en wegen circa 6 kg. Er zijn verschillende types leverbaar. De meest gangbare uitvoering wordt aan de bovenzijde op of bij de caravanrail gemonteerd. De onderzijde van de fietsendrager wordt aan de wand zelf vastgezet of aan de bodem van de caravan of camper. Wel hebben deze fietsendragers het nadeel dat het achterraam van de caravan of camper niet meer volledig open kan. Er zijn ook modellen verkrijgbaar die onder het caravanraam kunnen worden bevestigd, maar niet elke caravanwand is daarvoor sterk genoeg. Uw caravanspecialist kan u daarover adviseren.

Bij fietsendragers op de achterwand moeten de fietsen wel een stuk hoger worden opgetild dan bij de fietsendragers op de dissel. Ook daaraan is gedacht door fabrikanten want er zijn inmiddels ook fietsendragers die elektrisch of met een zwendel  een stuk omlaag kunnen worden gehaald zodat je de fietsen er gemakkelijk op kunt zetten. Beperk het aantal fietsen op de achterwand bij voorkeur tot 2 fietsen. De fietsen brengen uiteraard het zwaartepunt van de lading omhoog wat een nadelige invloed op de stabiliteit van de combinatie kan hebben.

Fietsendragers interieur van Caravan / Camper

Voor de komst van de fietsendragers werden de fietsen vaak op het dak van de auto of in de caravan zelf vervoerd. De kans bestond dat het caravaninterieur beschadigde omdat de fietsen destijds niet zo gemakkelijk vastgezet konden worden. Inmiddels bestaan er hulpstukken waarop een fietsendrager gemonteerd kan worden in het interieur van de caravan of camper. Dit hulpstuk bestaat uit een uitschuifbaar rek wat tussen de zitbanken wordt vastgeklemd. Wel moet het interieur zich dan lenen voor het vastklemmen van het hulpstuk in het interieur en ook moet u in de caravan de ruimte hebben om met de fietsen in de caravan te manoeuvreren.

Kogeldruk en Stabiliteit Caravan

De montage van een fietsendrager heeft gevolgen voor de kogeldruk. Bij een lage kogeldruk is een fietsendrager op de dissel een optie. Is de kogeldruk standaard hoog dan is een fietsendrager achterop de caravan of in de caravan een betere optie. Wilt u meer dan twee fietsen vervoeren dan kunt u waarschijnlijk het beste zowel een fietsendrager op de dissel als op de achterwand laten monteren. Zo blijft de stabiliteit en kogeldruk het beste. Voor elke caravan en camper ligt de situatie weer anders. Uw caravanspecialist kan u hierover op maat adviseren.

Kogeldruk trekhaak en fietsendrager

Tot slot, de kogeldruk mag nooit meer zijn dan de fabrikant van de auto voorschrijft. Fietsendrager plus lading bepalen samen de kogeldruk. Als de kogeldruk niet op de trekhaak staat vermeld, is 50 kg de grens. Natuurlijk moet het rek worden gebruikt waarvoor het werd gemaakt, dus geen wasmachine of TV op een fietsenrek, en geen drie fietsen op een rek voor twee… 
 
© Caravanwijzer.info | Fietsendragers caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]