Home > Accessoires & Toebehoren > Caravan Stabilisator

Caravan Stabilisator

foto caravan stabilisatorTegenwoordig is een Caravan vaak uitgerust met een stabilisatorkoppeling. Rijden met een stabilisator is comfortabeler dan zonder stabilisator. Maar eigenlijk is een Caravan Stabilisator niet echt nodig als u de caravan goed beladen heeft en er een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan is. Ook zonder stabilisator kunt u veilig rijden en zonder slingeren. Zolang u zich maar houdt aan de maximum snelheden. Wel rijdt een auto-caravan-combinatie op de snelweg met een goede stabilisatorkoppeling een stuk comfortabeler en dus relaxter.

Werking Caravan Stabilisator

De stabilisatorkoppeling wordt tegenwoordig het meeste gebruikt als caravan stabilisator. Hierbij wordt de kogel omklemd door frictiemateriaal waardoor het draaien van de koppeling in het horizontale vlak zwaarder wordt (120Nm – 150Nm) en slingeren wordt tegen gegaan.

Gebruik Caravan Stabilisator

Een caravan stabilisator werkt eigenlijk alleen bij hoge snelheden zoals op de autoweg en snelweg. Verstandig is om de stabilisator aan het begin van de rit uit te laten en zeker de eerste 50 km zonder stabilisator te rijden. Houdt de caravan zich rustig, dan kunt u daarna de stabilisator aanzetten. Gebruik echter nooit de caravan stabilisator om het rijgedrag te corrigeren. Slingeren komt met name door te hard rijden en/of een slechte belading. Zorg ook dat uw auto voldoende vermogen en gewicht heeft om de caravan te trekken. De stabilisator zorgt wel voor meer rijcomfort en relaxter rijden op de snelwegen. U heeft minder last van de luchtweerstand van bijvoorbeeld vrachtwagens, windvlagen of oneffenheden in de weg. Maar met of zonder stabilisator, zorg er altijd voor dat u niet te hard rijdt, want dat is oorzaak nummer 1 van slingeren.

Onderhoud Caravan Stabilisator

Onderhoud aan de Caravan Stabilisator is belangrijk om een goede werking te blijven houden. Voor een optimale werking van de Caravan Stabilisator kunt u het beste de kogel goed schoon houden en roest- en vetvrij maken. Als bij een nieuwe trekhaak de kogel geverfd is, moet u deze voor gebruik eerst even schuren. De frictieblokjes kunnen anders vuil worden waardoor de stabiliserende werking afneemt. Als de frictieblokjes versleten zijn door het gebruik moet u ze tijdig vervangen. Laat uw caravandealer de wrijving en de werking van de caravan stabilisator dan ook regelmatig controleren.

Tips van Caravanwijzer

 
 
 
© CaravanWijzer.info –Caravans | Caravan Stabilisator

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]