Home > Accessoires & Toebehoren > Caravan Spiegels

Caravan Spiegels

foto caravan spiegelEr bestaat bij veel mensen onduidelijkheid of spiegels aan de caravan nu wel of niet wettelijk verplicht zijn. Volgens de Nederlandse wetgeving is het niet verplicht een rechter buitenspiegel te monteren aan een auto. Maar dit geldt alleen als het zicht via de binnenspiegel naar het wegdek achter je voldoende is. Als je rijdt met een caravan heb je met geen mogelijkheid zicht op het wegdek achter je via de binnenspiegel en in dat geval is het dus verplicht een rechter buitenspiegel te monteren die wel zicht geeft op de weg achter je.

In principe zit op alle auto's in Nederland en Belgie altijd een rechter buitenspiegel op de auto. Daarmee voldoe je aan de wettelijke eisen mits het gezichtsveld goed is. Toch is het geen overbodige luxe om ook hulpspiegels aan de auto te monteren als u op weg gaat met de caravan.

Waarop letten bij aankoop van Caravan Spiegels?

Caravan spiegels zijn het handigst als ze in breedte verstelbaar zijn. Ook moeten de caravan spiegels eenvoudig gemonteerd kunnen worden en na afstelling goed vastgezet kunnen worden. Verder is het belangrijk dat het glasoppervlak bol van vorm is en groot genoeg, want dit vergroot het gezichtsveld. Wel moet u er rekening houden dat het bolle spiegels wat lastiger is de werkelijke afstanden via de spiegel in te schatten. Voorwerpen lijken verder weg dan concreet het geval is.

Kies bij voorkeur ook CE goedgekeurde spiegels. Verder is de keuze van een caravan spiegel een kwestie van smaak en budget. Ga na aankoop direct even de spiegels monteren en even proefrijden zonder caravan om te testen of de spiegels ook echt gemakkelijk te monteren zijn, het zicht naar achter goed is en de spiegels niet te veel trillen. Goede spiegels geven links en rechts ongeveer hetzelfde zicht. Bevallen de hulpspiegels toch niet, ga dan ook snel weer naar de winkel terug voor een ander paar.

Breedte Caravan Spiegels

Gemonteerd op de auto moet de afstand tussen het hart van de linker hulpspiegel en de rechter hulpsiegel minimaal gelijk zijn aan de breedte van de caravan. Op het registratiebewwijs van de caravan staat ook de officiele breedte van de caravan vermeld. Op het oog kunt u het al aardig beoordelen, maar nameten kan ook: even de raampjes van de voorportieren opendraaien en de afstand meten tussen het midden van het linkerspiegelglas en het midden van rechter spiegelglas.

Als de caravan 2,30 m breed of breder is, is het vaak niet mogelijk om standaard opzetspiegels te gebruiken, omdat deze niet voldoende uitsteken. Je zult dan extra lange spiegelarmen moeten gebruiken of de spatbordspiegels of deurspiegels. MPV's en bestelbussen hebben vaak nog als nadeel dat niet alle hulpspiegels passen. Laat u daarom goed adviseren door de verkoper.

Opzetspiegels, Spatbordspiegels en Deurspiegels

Er zijn in grote lijnen 3 soorten hulpspiegels: opzetspiegels, spatbordspiegels en deurspiegels. Opzetspiegels zijn vaak wat trillingsgevoelig, maar wel goed verstelbaar. Naast de Opzetspiegels heb je ook Spatbordspiegels. Deze zijn over het algemeen gemakkelijk te plaatsen, hebben weinig last van trillingen en zonder met je hoofd te hoeven draaien, kun je erin kijken. Nadeel is dat ze niet verstelbaar zijn en dat bij sommige autotypes de linker dakstijl het zicht op de spiegel belemmert. In dat geval kunt u deze spatbordspiegels dus beter niet gebruiken. Ook passen de spatbordspiegels niet op auto's die een overhangende motorkap hebben. De deurspiegels tot slot kun je makkelijk verstellen vanuit de auto. Ook zijn ze niet echt trillingsgevoelig wat natuurlijk een plus is. Als nadeel zou je kunnen zeggen dat het risico bestaat dat er krassen in het portierraam en/of de lak van het portier komen bij het gebruik van de deurspiegels. Wat voorzichtigheid is bij het monteren dus wel geboden.

Wettelijk verplicht zicht linker buitenspiegel

De linker buitenspiegel van de auto moet zodanig zijn geplaatst dat de bestuurder hiermee het gezichtsveld op grondniveau kan overzien waarbij je als bestuurder:

 • een punt op het wegdek, gelegen op 10,00 m achter de oogpunten van de bestuurder en 2,50 m naast het meest links gelegen punt van de caravan, en
 • een deel van de linkerzijde van de caravan, en
 • de horizon kan zien, en hij tevens recht naar achteren kan kijken.

Wettelijk verplicht zicht met Rechter buitenspiegel

Voor de rechter buitenspiegels zijn de wettelijke eisen afhankelijk van de auto:

1./ Auto's die na 30 september 1988 in gebruik zijn genomen:

De rechter buitenspiegel van een personenauto of een bedrijfsauto bestemd voor het vervoer van goederen, die na 30 september 1988 in gebruik is genomen, met een toegestane maximum massa van niet meer dan 2000 kg, moet zodanig zijn geplaatst dat de bestuurder hiermee het gezichtsveld op grondniveau kan overzien, zoals weergegeven in de figuur hieronder, waarbij de bestuurder:

 • een punt op het wegdek, gelegen op 20,00 m achter de oogpunten van de bestuurder en 4,00 m naast het meest rechts gelegen punt van de caravan, en
 • een deel van de rechterzijde van de caravan, en
 • de horizon kan zien, en hij tevens recht naar achteren kan kijken.

2./ Auto's die voor 30 september 1988 in gebruik zijn genomen:
De rechter buitenspiegel van een personenauto of bedrijfsauto bestemd voor het vervoer van goederen, die vóór 1 oktober 1988 in gebruik is genomen, met een toegestane maximum massa van niet meer dan 2000 kg, moet zodanig zijn geplaatst dat de bestuurder hiermee een gezichtsveld op grondniveau kan overzien, zoals weergegeven in de figuur hieronder, waarbij de bestuurder:

 • een punt op het wegdek, gelegen op 30,00 m achter de oogpunten van de bestuurder en 3,50 m naast het meest rechts gelegen punt van de caravan, en
 • een deel van de rechterzijde van de caravan, en
 • de horizon kan zien, en hij tevens recht naar achteren kan kijken.

3./ Bedrijfsauto's die meer mogen wegen dan 2000 kg.
De rechter buitenspiegel van een bedrijfsauto bestemd voor het vervoer van meer dan acht personen, de bestuurder daaronder niet begrepen, en van een bedrijfsauto bestemd voor het vervoer van goederen, met een toegestane maximum massa van meer dan 2000 kg, moet zodanig zijn geplaatst dat de bestuurder hiermee het gezichtsveld op grondniveau kan overzien, zoals weergegeven in de figuur hieronder, waarbij de bestuurder:

 • een punt op het wegdek, gelegen op 4,00 m achter de oogpunten van de bestuurder en 0,75 m naast het meest rechts gelegen punt van de caravan, en
 • een punt op het wegdek, gelegen op 30,00 m achter de oogpunten van de bestuurder en 3,50 m naast het meest rechts gelegen punt van de caravan, en
 • een deel van de rechterzijde van de caravan, en de horizon kan zien, en hij tevens recht naar achteren kan kijken.

 
 
© Caravanwijzer.info – Caravans | Caravan Spiegels

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]