Home > Accessoires & Toebehoren > Airco Caravan

Airco Caravan

foto airco caravan kopenOp vakantie met de Caravan is heerlijk. Veel vrijheid, gemak en comfort. Maar als het warm en zonnig is buiten, kan de temperatuur in de caravan snel onaangenaam worden. Met een airco in de Caravan is dat snel verholpen.
Werking Airco Caravan

Een airco onttrekt vocht aan de warme lucht. Dit zorgt ervoor dat de lucht afkoelt in de ruimte waar de airco wordt gebruikt. Het condens wordt opgevangen in een condensreservoir of het wordt met behulp van een slang naar buiten afgevoerd. Naast de verkoelingsfunctie beschikken veel airco’s ook over een ventilatorstand. Met een ventilator wordt lucht verplaatst wat een verfrissend effect geeft.

Koelvermogen Airco

Ben je op zoek naar een airco voor de Caravan let dan vooral op het koelvermogen. Kijk goed of de airco de capaciteit heeft om de inhoud (m3) van je caravan te koelen. Je moet overigens niet de illusie hebben dat je met de airco de temperatuur in je caravan kunt verlagen naar 20 graden als de temperatuur 35-40 graden buiten is. Het is reëler te denken dat de temperatuur een graad of 5-10 zal dalen.

Geluid Airco

Een ander belangrijk aankoop aspect is het geluid dat de airco maakt als hij aanstaat. Als het geluid te hard is, kan dit heel storend werken en je zult niet de eerste zijn die niet in slaap valt door het harde geluid van de airco in de caravan. Test dan ook even hoeveel geluid de airco maakt voor aankoop.

Soorten Airco Caravan

Dakunit / Dakairco Caravan

De Dakunit of Dakairco wordt op het dak van een camper of caravan geplaatst. Een airco dakunit maakt gebruik van het principe dat warme lucht stijgt en koele lucht altijd daalt. Zo kan de koude luchtstroom zonder vermogensverlies en energiezuinig de caravan binnenkomen.

Een voordeel van een airco op het dak van de caravan is dat het weinig plaats inneemt en eenvoudig te installeren is. Je ziet dan ook steeds meer caravans met een dakairco. De dakairco maakt wel relatief wat meer lawaai. Het lawaai wordt voornamelijk veroorzaakt door het aanslaan van de compressor en de ventilator.

Ook is niet elke caravan geschikt voor de installatie van een dakairco. De stijfheid van het dak van de caravan moet hoog genoeg zijn. Is dit namelijk niet het geval dan krijg je last van resonantie. Wordt de airco gemonteerd op de plek van het dakraam dan wordt de lichtinval uiteraard wat minder.

Een voordeel van de Dakairco in de Caravan is dat deze in koude periodes ook als verwarming te gebruiken. Maar hier geldt hetzelfde principe dat koude lucht daalt en warme lucht stijgt. Een vloerverwarming in de caravan is dan ook effectiever dan een dakairco.

Airco zonder slang of splitunit

Een ander soort airco die je in de caravan kunt plaatsen is een airco waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een condensslang of van een splitunit. Dit aircosysteem kun je gewoon losstaand in de caravan plaatsen. Er zijn alleen twee doorvoeren naar buiten nodig voor het aan- en afvoeren van condenslucht.

Bank-Airco Caravan

Je hebt ook Airco die je kunt inbouwen onder de bank in je caravan. Doordat de airco onder je bank wordt gebouwd, blijven de buitenmaten van je caravan ongewijzigd en beïnvloeden dus niet de luchtweerstand nadelig. Ook wordt het zwaartepunt verlaagd wat gunstig is voor de rijeigenschappen van de caravan. Het inbouwen van een bank-airco kost wel wat meer tijd dan bij een dakairco.

Bij de inbouw van een Bank-Airco worden speciale slangdempers gebruikt en onder de caravan moet een demperbak worden geplaatst die het het geluid dempt als de warme luchtstroom naar buiten wordt gevoerd. Wel moeten de koude lucht slangen naar boven gebracht worden, wat ruimte van de bovenkasten inneemt. Dit maakt dat de airco relatief stil is.

In de praktijk blijkt dit vaak een probleem. Het is vaak heel lastig om de afvoerslangen naar boven aan te leggen. Je ziet dan ook vaak dat de afvoerslangen laag worden gemonteerd en dat men het dakluik op een kier zet zodat de opstijgende warme lucht dan via de ventilatieopening afgevoerd kan worden uit de caravan. Ook de bank-airco kan de binnentemperatuur maximaal met circa 8-10 graden verlagen.

 
CaravanWijzer.info – Caravans | Airco Caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]