Home > Accessoires & Toebehoren > Kachel Caravan

Kachel Caravan

foto Truma Kachel CaravanEen kachel behoort tot de standaarduitrusting van een Caravan en Camper. Toch heb je hem in de zomer over het algemeen niet nodig. In het voor- en naseizoen is de kachel echter maar wat fijn om te gebruiken. In de winter is verwarming met alleen een kachel vaak niet genoeg. Je hebt dan namelijk kans dat er condensvorming ontstaat.

Om te zorgen dat de warmte zich goed over de hele caravan verspreidt dan werkt extra centrale vloeistofverwarming of centrale luchtverwarming het beste.Kachel Caravan

In veel caravans zit standaard al een (Truma) kachel gemonteerd. Dit is een speciale kachel die geen zuurstof uit de caravan weghaalt. Doordat de verbranding plaatsvindt in een afgesloten ruimte, bestaat er geen gevaar voor het vrijkomen van gassen, als de kachel goed wordt onderhouden en elke 2 jaar wordt gecontroleerd.

Je moet je kachel elke twee jaar laten controleren, ook al gebruik je hem alleen af en toe of als bijverwarming. Een slecht werkende kachel kan voor grote risico's zorgen. Ook is het belangrijk dat je altijd de caravan ventileert. Verse lucht zorgt er trouwens ook voor dat de lucht sneller verwarmd kan worden.

Een caravankachel bestaat uit een metalen huis, met daarin onder andere een brander en een elektronische ontsteker. Bij het gesloten systeem wordt de lucht onder de caravan aangezogen en via de verbrandingskamer door de schoorsteenpijp afgevoerd. Om de kachel zit een (sier)beschermkap. Verder zijn nog onderdelen ingebouwd als gaskraan, thermostaat en soms batterijen voor de ontsteking. Soms is elektrische verwarming in de kachel geïntegreerd, en doet dienst als bijverwarming.

Als je kachel vaak uitwaait bij stormachtig weer, kun je proberen de caravan zo te plaatsen dat valwinden minder vat krijgen. Makkelijker is om een T-stukje voor de schoorsteen aan te schaffen en te monteren. Ook een vervuilde brander kan ook de oorzaak zijn dat de vlam makkelijker uitwaait. De vlam brandt dan vaak slecht. Laat in dat geval de brander schoonmaken of doe het zelf.

Na het verwijderen van de beschermkap kun je het zogenaamde kachelhuis en het kijkglaasje schoonmaken. Schroef het kijkglaasje niet los. Je maakt dan de pakking stuk. De aansluitingen van de schoorsteen op kachel en dakdoorvoer moeten regelmatig worden gecontroleerd. De afvoerbuis mag niet in een bocht naar beneden lopen en controleer ook of er geen beschadigingen in diezelfde rookgasafvoer zitten.

Al het overige onderhoud zoals het reinigen van branders, de controle van de thermische beveiliging, ontsteking en aansluitingen moet je absoluut overlaten aan een specialist overlaten. Laat elke twee jaar de gehele gasinstallatie controleren door een specialist.

Geen Katalysatorkachels gebruiken in een Caravan

Je moet nooit katalysatorkachels gebruiken in een caravan. Deze hebben namelijk zuurstof nodig voor de verwarming en dit halen ze uit je caravan met alle risico's van dien. Er zijn wel katalysatorkachels die zichzelf uit bij een dreigend zuurstoftekort wat iets meer zekerheid biedt, maar dan nog blijft er een zeker risico op zuurstoftekort.

De verbrandingsgassen van de kachel moeten de caravan kunnen verlaten. Daar zijn afvoerkanalen en ontluchtingsroosters voor nodig. Je mag afvoerkanalen en luchtroosters dan ook nooit en te nimmer afdekken met doeken, dweilen of door er iets op te zetten. Het afvoerkanaal van de kachel mag ook niet lekken. Je dan het risico van koolmonoxidevergiftiging. Gebruik ook geen aluminium afvoerkanalen. Deze komen in nieuwere caravans niet meer voor. In oudere caravans werden deze echter vroeger wel gebruikt. Heb je nog aluminium afvoerkanalen in je caravan, laat deze dan vervangen.

Je moet ook nooit de caravan verwarmen door bijvoorbeeld de gaspitten te laten branden. De hoeveelheid koolmonoxide in je caravan zou dan gevaarlijk hoog kunnen oplopen. Zorg daarom ook tijdens het koken altijd voor ventilatie.

Vloeistofverwarming Caravan en Campers

Vloeistofverwarming kun je vergelijken met de centrale verwarming thuis. Het verwarmingselement (vaak een keuze tussen gas en elektra) verhit vloeistof in het systeem. Door een pomp wordt de warme vloeistof via slangen en leidingen naar convectoren gepompt. Vanwege het gewicht en de hogere prijs wordt deze verwarming hoofdzakelijk toegepast in de duurdere (winter)caravans en in campers.

Ringverwarming Caravans

Bij ringverwarming verspreidt de ventilator de verwarmde lucht uit de kachel via het buizenstelsel naar bankkasten, rugkussens, toiletruimte en andere ‘uithoeken’ van de caravan; plekken waar zich anders vocht zou kunnen ophopen. In voor- en naseizoen voldoet deze verwarming, maar voor wintersportvakanties is ringverwarming alleen echt onvoldoende. Je kunt dan het beste de ringverwarming uitbreiden met vloerverwarming.

© Caravanwijzer.info – Caravans | Kachel Caravan

Handig voor de Vakantie: [bol_product_links block_id="bol_573429deb1edd_selected-products" products="9200000015498489,9200000015498377,9200000011474556" name="caravan3onderpost" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="FFFFFF" width="550" cols="3" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]